Welkom op mijn weblog

Mijn naam is Esther Bongaerts, ben student op het Fontys in Eindhoven en volg momenteel de opleiding HRM. In het kader van mijn opleiding heb ik de opdracht gekregen een weblog te starten over HRM.

donderdag 29 september 2011

Vier op tien werkgevers wil gezondheid werknemers niet stimuleren.


Uit een peiling van het Zilveren Kruis blijkt dat 43 procent van de werkgevers er niets voor voelt om de gezondheid van hun werknemers te stimuleren. Slechts een kleine meerderheid van 53 procent van de werkgevers vindt dat zij deze verantwoordelijkheid wel hebben.

Op de eerste plaats ligt de verantwoording bij de werknemer zelf. Er zijn echter een paar dingen die de werknemer niet in z’n eentje kan regelen. Dus vind ik het ook een plicht van de werkgever om te zorgen dat de werknemer in een gezonde werksfeer werkt. Door bijvoorbeeld te zorgen dat er op tijd pauzes geregeld zijn en dat de werkplek veilig is.

Een werkgever heeft ook de plicht om ervoor te zorgen dat de Arbowet nageleefd wordt, door bijvoorbeeld goede stoelen te hebben voor de werkhouding. Zeker als je kijkt na de ontwikkeling dat steeds meer medewerkers goede werkomstandheden belangrijk vinden, iets dat 20 jaar geleden helemaal niet van toepassing was. Een werkgever dient wel op de hoogte te zijn van de Arbowetten en de nieuwe ontwikkeling binnen deze arbo, door hier bijvoorbeeld congressen of cursussen over te volgen. Een medewerker die zich betrokken en gewaardeerd voelt zet zich beter in en dit leidt tot betere prestaties. Doet de werkgever dit niet dan kan dit in het ernstigste geval leiden tot een burn-out, deze werkzaamheden moeten vervangen worden en dat kost de werkgever uiteindelijk meer geld dan bijvoorbeeld een goede stoel. dit zijn allemaal onnodige kosten als er preventieve maatregelen waren getroffen.  Je hebt hier dus te maken met een win-win situatie. Voor zowel de ontwikkeling van het bedrijf en de werknemer is het van essentieel belang dat de arbowetten nageleefd worden.

1 opmerking:

  1. Ik ben het met je eens dat een werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid van de werknemer. Een goede werkhouding is noodzakelijk. Een slechte werkhouding kan leiden tot RSI en ernstige RSI klachten kunnen leiden tot jarenlange invaliditeit. Dit wil de werkgever natuurlijk ook niet, want dan moet hier vervanging voor gezorgd worden. De gezondheid van de werknemer is dus ook van belang voor het bedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen