Welkom op mijn weblog

Mijn naam is Esther Bongaerts, ben student op het Fontys in Eindhoven en volg momenteel de opleiding HRM. In het kader van mijn opleiding heb ik de opdracht gekregen een weblog te starten over HRM.

donderdag 29 september 2011

140.000 mensen extra nodig in verpleging en verzorging


“Uit onderzoek van Sociaal Cultureel Planbureau is gebleken dat er over 20 jaar 140.000 extra mensen nodig zijn in de verpleging en verzorging om aan de gestegen zorgvraag te voldoen. Dat cijfer gaat niet over ziekenhuizen, alleen over thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen”.

Volgens Debbie Oudijk (wetenschappelijk medewerker bij het SCP) zijn dit minder mensen dan dat ze verwacht hadden dit komt vooral omdat dit een beleidsarme raming is. Gezien het feit dat er in het verleden alleen beleidsmaatregelingen gekomen zijn en mensen zich bezig hebben gehouden met het wegwerken van de wachtlijsten. Daarbij is ook de gezondheid van ouderen verbeterd en hebben er dus minder mensen zorg nodig.

Ik werk zelf in de gezondheidzorg en ik zie iedere dag dat er handen tekort zijn aan het bed. Zelfs 140.000 mensen zijn niet genoeg voor het tekort in de zorg. Mensen werken onder tijdsdruk waardoor de kwaliteit van de zorg aanzienlijk achteruit gaat. Gezien het feit dat de vergrijzing toeneemt zal de gezondheidszorg blijven groeien en hebben ze over 10 jaar veel meer mensen nodig dan die 140.000 die hier gezegd worden. Om dit te kunnen halen zullen ze de cao voorwaarden nog aantrekkelijker moeten maken voor de mensen. In de gezondheidszorg verdien je niet slecht maar dit komt door de onregelmatigheid toeslag die er boven op je loon nog extra krijgt. In het verleden is er over gespeculeerd deze ORT toeslag op te heffen omdat je hier nu eenmaal voor kiest en weet dat er bij dit beroep nachtdiensten en avonddiensten gedraaid moeten worden. Als het kabinet besluit tot deze overwegingen te komen dan gaan er zich nog veel problemen voor doen om deze 140.000 mensen te halen die er zeker minimaal nodig zijn. Het is een gegeven feit dat mensen minder zorg nodig hebben,maar de zorg die de mensen nu krijgen ten opzichte van jaren geleden is veel gespecialiseerder. Dat wil dus zeggen dat je nooit uitgeleerd raakt in de gezondheidzorg, en dus iedereen bijgescholing nodig heeft om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen ook die 140.000 extra mensen die hier nodig zijn, en daar is geen geld voor. Want laten ze nu net op deze punten bezuinigen. Om deze ontwikkeling te realiseren zal dus veel meer geld  losgemaakt moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten